Sachsenhausen
 
När vi var i Berlin så passade vi ett besök som verkligen rekommenderas, vi besökte Sachsenhausen koncentrationsläger. Jag har varit där förut men mindes det faktiskt inte förrän i bussen på väg hem ifrån andra besöket. Tyvärr blev vårt besök förkortat och vi såg inte just det huset som annars är det enda minnet jag har från första besöket, men det var ändå ett besök som stannade med oss hela dagen. 
 
Vår reseledare kunde många fakta om platsen som inte stod på plakaten annars så det var verkligen intressant att få ta del utav historian annat än de fakta som redan stod där. Efter att ha tagit in all historia och inse hur stort detta brott mot mänskligheten egentligen var så är det oerhört svårt att förstå att de finns de som inte alls kan acceptera att detta har hänt. Herregud, vi såg till o med blodstänken på golv och väggar. Vi fick höra att det var runt 100.000 som dog bara här på detta lägret...det är oftattbart många bara just på denna ytan. Vi såg även att någon försökt elda upp lägret...men man kan inte skriva om historian genom att försöka radera de bevis som finns kvar. Det går inte. 


Om man inte har med sig en guide rekommenderar jag att man läser på lite innan eller hyr en audioguide, besöket i sig själv är annars gratis. Det finns bland annat skrivet just om Sachsenhausen, "Falskmyntner i Sachsenhausenav Moritz Nachtstern" sen såg jag även att det fanns fler på tyska.


Paris Image Banner 728 x 90


 
 
En av barackerna samt byggnaderna runt om & mellan träden Sovjetsmonument de reste när de tog över lägret. 
 
Avskiljare mellan olika delar av lägret. 
 
En av de mer obehagliga ställena...tänk hur många som trängts här..tvingats in för att tvätta sig, förnedrats och liknande. Det är tvättställ & fotbad på bilden. Just här var verkligen ilningar längs med ryggraden & väldigt tryckande stämmning. 
 
 Om dessa väggar kunde tala. 
 
 
sängarna ihoppackade & tänk sedan att de låg flera per säng, på bilderna vi sett tidigare låg de flera per bädd. 
 
 
Undrar vem som skrivit det, varför och vad det betyder?
 
 Tänk att man kan hitta de mest vardagliga ting även på de mest hemska platser...
Gaskammare överst, till vänster en fåra där man trängde in dem för att sedan själv stå uppe och skjuta på dem...till höger några av ugnarna man kremerade i. 
 Överst till vänster, vägen man rullade ner människor på bår för att göra expermient med dem, "Det utfördes också fruktansvärda medicinska experiment på romer, judar och homosexuella i Sachsenhausen. SS-läkaren Werner Fisher försökte bland annat bevisa att romers blod var annorlunda än ”ariskt blod"." Källa
Längst ner är gammalt blod. 
 
 
Allt som allt en dag fylld av intryck och eftertanke. Är man i Berlin tycker jag absolut att man ska göra ett besök här om man inte redan varit här. Det var inte mitt i stan men förbindelserna ska vara bra så det är lätt att ta sig både fram och tillbaka. 


Q2 2014 Image Banner 468 x 60
arbeit macht frei, arbetsläger, berlin, koncentrationsläger, sachsenhausen, sevärdheter,

4 kommentarer

malin

16 Jan 2015 09:20

Där skulle jag också kunna tänka mig att göra ett besök.

Angelica Bengtsson Fotografi

16 Jan 2015 09:42

Så gripande och hemsk, men skulle ändå själv vilja besöka ett sådant ställe!

Sara

16 Jan 2015 22:28

Intressant!!

Ninni - Vimsiga mamman

17 Jan 2015 11:25

Så spännande men hemskt. Jag har aldrig vart på något av dessa läger. Fina bilder, på det hemska

Kommentera

Publiceras ej