Jag tänkte skriva det där inlägget som jag själv saknade innan jag åkte iväg. Lite genvägar och information samlad så att man inte behöver leta som en galning själv och lite för min egen skull ifall vi åker dit igen. Detta var min & barnens tredje gång i Albanien, tidigare har vi mest haft dagsutflykter i väst o norr när 
vi bott i Kosovo. Där var otroligt vackert, minns att vi kikade lite närmre på
 Valbonë floden vid nått tillfälle. Första bilden av Saranda jag tog, från strandpromenaden och ut mot vattnet. 


Denna gången var vi istället ute vid kusten. Värmen är lite mer hanterbar där än i Kosovo kan jag tycka eftersom det finns lite brisar från havet inblandat så luften står inte still mellan bergen som det kan göra där. 


Strandpromenaden i Saranda fylls på med folk i takt med att solen går ned. 


Hur tar man sig dit?
Enklast just nu är att åka flyg via Grekland (Korfu ligger precis bredvid 30-60 min med färja). Man kan även bila ner genom exmpelvis Italien och ta färja över, då har man en bit längs kusten att köra men även möjligheten att stanna på vägen då där är en hel del att se på den biten. Vi kikade även på att flyga till Skopje (men tog bort det alternativet då det var ca 8 timmars bilfärd kvar sen) samt att landa i Tirana eller Pristina.
 
Det finns en hel del olika färjor mellan Korfu och Saranda, Ionnian ferries är den man kan hitta online o förhandsboka. Men det finns fler linjer. På vägen hem valde vi att spendera en natt på Korfu för att kunna flyga på morgonen, annars hade vi fått räkna med färjeöverfarten först. 






 
Saranda, remsan med palmerna innehålelr bord o stolar så där kan man sitta och ta en fika eller en bit mat


Boende?

Det går om man åker när det är lågpris säsong (allt utom Juli-aug) att åka dit utan bokat boende och hitta ett boende på plats. Men för min egen del gillar jag att söka hemifrån och jämföra recensioner och vad som ingår. 
Sembo har en hel del hotell o hus i området, välj genom att söka på deras karta (Saranda ligger längst ner till höger) eller skriv orten i sökrutan. Värt att veta är att även Ksamil ligger nära Saranda & det är där de bästa stränderna är. Även hotels.com har en hel del olika hotell erbjudande, sök här på Albanien, Saranda eller Albanien Ksamil.
 
Bild 1 på väg ner mot stan från vårt boende, bild 2 Mango Beach vilket var stranden vid oss



Semesterhus Image Banner 300 x 250Late Deals Image Banner 300 x 250


 
 
 
Tänkvärt inför bestämmandet av boende är vad ni vill ha utav det hela. Hotellen i Saranda är aningen billigare dock är allt redan billigt. Man kommer vilja in till Saranda på kvällen eftersom det är lite av en upplevelse i sig själv med strandpromenaden som lyser upp om kvällen, marknad och massvis med goda restauranger. Bada kan man göra både i Ksamil och Saranda, men det är mest småstens stränder i Saranda, ett par flip flops eller badskor löser det mesta... i Ksamil har man sandstrand. Så man får fråga sig vad man vill ha ut av det hela.
 
Saranda Strandpromenad


Saranda - lite billigare, härligt natt/kvälls liv. närmre även till Taxi och utflykt med buss etc. 
Ksamil - Lite dyrare men härliga stränder. Mindre ort så mindre urval av restauranger

Ksamil. På vissa av stränderna här, ex "Bora Bora" finns wifi att låna. Man hyr solstolar o parasoll kostar 35-70kr beroende på vart man vill vara. 
 

Vi valde ett lägenhetshotell som heter Portafortuna strax ovanför Mango Beach, Saranda. Vi valde det för att vi trodde det låg lite mer centralt, men det visade sig vara en bit från centrum. Dock hade det saker som vi ville ha såsom: kök, 2 rum, balkong med havsutsikt, ac , internet. Det ligger på vägen ut ur staden, på väg mot Ksamil & är i ett område där det just nu byggs en hel del lyxhotell. Men även finns en hel del byggnader som står still, där byggandet avtatt så det var en mix av lyx o ofärdigt. 


Vår personal var supertrevlig men jag saknade lite info om hur man tar sig till olika platser etc som kunde funnits i receptionen. Så det kan vara en god idé för er att ta nummer/visitkort från taxi innan ni kliver av vid ert boende om det inte är helt centralt. 
 
Hela kusten är fylld av hotell i ca 5 km...
 


Kolla upp noga vad ni har på hotell/boendet i förväg. Wifi är inte så tokigt och om ni har ett kök så kolla upp så att det är spisplattor/gasolplattor och inte bara en grill. Checka av lakan/handduk kan var skönt att slippa packa med. Vi fick köpa tvål, diskmedel, svamp, toapapper själv. 



.


Hur man tar sig runt?

Taxi, är inte så dyrt men kolla av priset i förväg. En resa från Saranda till Ksamil borde kosta runt 7 euro...men blev lite dyrare när vi var i juni... och var även dyrare när vi var på väg hem...tror de utnyttjade lite att vi var i behov av taxin där vi var på plats. Hade nog kunnat få bättra pris om vi varit mindre desperata ;o). 

Det finns även en buss som går från centrum av Saranda via Ksamil till Butrint varje timme. Den avgår 8,30 9,30 osv... och avgår detsamma från Butrint på samma klockslag (två bussar totalt en från varje håll varje timme under dagen). I Saranda är busshållplatserna utmärkta de är en skylt som är blå med en buss på. I Ksamil däremot får man vinka till sig bussen när den passerar. En biljett kostar 100 Lëke, ca 7kr oavsett om du åker hela vägen eller hoppar av på nästa stopp. 

Det kan vara lite trångt på bussen, men man kommer fram. 

Ska man på utflykt till någon av de närliggande turist attraktionerna så kan man absolut kosta på sig en guidad bussresa eller bilresa med guide. Vi använde oss av Scandinavian tourist center som hade guiden Artin med utmärkt engelska. Fördelen med att använda vår egna guide och hans bil var att vi kunde stanna på vägen var det var intressant och ta vår tid med allt. Dessutom var han full av kunskap om historia och området så vi lärde oss nog mer på denna dagen än alla andra dagar tillsammans. Det går även att hyra bil för ca 42 euro för en dag, bättre pris om man hyr flera dagar. 







Sevärdheter i närheten (uppdateras strax med länkar & bilder)

Syri e Kalter. Denna är nummer ett på listan för den måste verkligen ses och upplevas, man kan inte ha varit i detta område utan ett besök här. Platsen är MAGISK. **Länk till inlägg kommer**

Gjirokaster. Enver Hoxhas stad. Finns ett slott som måste upplevas med kanoner från första och andra världskriget. Finns även en mycket gammal stadskärna och Enver Hoxhas hem som numera är öppet för turister. **Länk kommer**

Butrint helt otrolig, så mkt mer än akropolis och alla de andra. Detta är som arkeologins kinderägg där överaskning efter överaskning kommer runt knuten. Först kommer man till några ruiner och tror att detta är allt... sedan finns det mer och mer och ännu mer. Lämningarna är över 3000 år gamla! De ligger i en nationalpark och är unesco listad. **Länk kommer** 

Det finns även en bunker som numera är omgjord till kyrka, klicka här  för att se när vi var där.

Mat & dryck 

Jag blev lite besviken här, maten är supergod, turist anpassad. Men jag saknade lite av det typiskt albanska. Det var liksom undanskuffat till bakgator och gränder. Jag hade fått för mig att vi skulle kunna äta pite, burek, fli, cevapi och andra balkanläckerheter. Dessa fanns men man fick leta efter dem. Istället fanns en meny som ofta upprepade sig med olika pizza alternativ (super goda med bra ost varianter), olika kött, kyckling och självklart MASSVIS med havsdelikatesser då fiske är stort i denna regionen. Vi blev verkligen inte besvikna på kvaliteten på maten och inte priset heller. En cola eller liknande kostar runt en tia och maten annars kostar mellan 350-1000 lëke per rätt (1000=70 kr ca) en öl kanske runt 15kr. Vi åt gott varje dag. Utan problem. 
 
Underbart att sitta alldeles vid vattenbrynet. Många restauranger har även egen gratis Wifi.. bara till att fråga efter koden

När det gäller dryck så är raki (uttalas rakíi) den lokala spritsorten, denna varierar stort efter hur man tillverkat den hur länge man låtit den mogna osv... så den skiljer sig från gång till gång. Det finns även massvis med ölsorter från Albanien och Kosovo. 
 
 


Vi hittade även italiensk glass som kostade ca 4-5 kr per skopa... som hittat och vääääälidgt gott. 






 

Pengar och så. 
Vad saker och ting kostar ändras från lågsäsong till högsäsong. Man kan ofta betala med både Lëke och Euro, men den första är att föredra då ofta europriset blir lite saltat (måste ju täcka avgift om de vill växla tillbaka hävdar de). Kort fungerar på de större ställena och matbutikerna men det är inte alls som här där du kan lämna pengarna hemma och bara ha kortet med dig. I bankautomaterna på plats tar man ut Lëke, bankens avgift på ca 35 kr tillkommer på varje uttag. Man kan även växla in sina euro (om man har sådana) på lokala växelkontor. Ett gott förslag är att ta ut så mycket man tror man kommer använda i den lokala valutan men även ha med sig lite Euro (dessa kan vara bra o ha som extra & Euro fungerar ju i hela europa så använder man inte dem nu kan man använda dem sen). 

Trevlig resa!! :o)
 



 
Generic 604x303
albanien, saranda,

Kommentera

Publiceras ej