Blev ombedd att uppdatera. Kan börja med att säga att vi har det ganska så bra för tillfället. Äldsta sonen tål mer och mer, dvs han reagerar inte lika häftigt och ofta om han skulle råka äta nått lite han inte tål. Minstingen däremot fick hela påsklovet förstört, han åt något han inte tålde strax innan lovet och det tog över en vecka för att få rätt på magen igen. 

Som jag skrivit tidigare så är överkänslighet/allergi mot salicylater en knepig historia. Baserat på vad de ätit så tål de olika mycket på en dag. Exempelvis om vi undviker de värsta fällorna under mån-tis-ons så om vi är bortbjudna på torsdag så behöver jag bara skicka iväg en liten lista på de värsta bovarna till dem vi ska till. Men om det under någon av de dagarna varit dåligt så måste hela listan skickas med alternativt att jag själv lagar nått till dem och tar med. 

Rent praktiskt hemma hos oss så fungerar det som följande att jag lagar maten och antingen kryddar den så att alla tål den eller sätter deras åt sidan och kryddar olika. Ska de på barnkalas så skickar jag oftast med dem korv/hamburgare som de tål eller hör med värden vad som ska lagas & ger då tips på hur pojkarnas mat ska förberedas. 
 
Sen är ju salicylsyra knepigt i sig självt då det kan finnas olika mängd beroende på om livmedlet är torkat, konserverat eller färskt. Exempelvis en big no no för dem är paprikapulver men det brukar fungera att hacka i färsk paprika i exempelvis köttfärsen och ha i istället. Samma med vissa andra kryddor, tar man de färska alternativen går det bätrre. 

Skolan är fantastisk men har inte riktigt grepp om det ändå. Pojkarna trivs bra med maten och får bra alternativ när de inte tål det andra. Men de frågar ifrån köket ofta om vi inte kan stryka något från listan (då har de ändå inte HELA listan, utan de värsta bovarna) de förstår inte att anledningen till att pojkarna mår så bra och astman är så hanterbar nu är för att de alltid har det bra i skolan som de är i varje dag. Vi är oerhört tacksamma över de alternativ som pojkarna får men vågar inte börja stryka med rädsla för att behöva undvika ännu mer vid bakslagen. Tror att vi kan börja om att tala om att stryka mat från listan när de är helt symptomfria. Det är inte så enkelt som vissa allergier, då det handlar om mängd och känslighet där och då. 

Exempel. Om minstingen äter 3 färska jordgubbar en bra dag så går det bra. Äter han 5 går det inte bra. 

Exempel 2. Om minstingen äter 3 färska jordgubbar och dricker ett glas jordgubbssaft. Då går det inte bra. 
 
Exempel 3. Om det har varit dåliga dagar före, och minstingen äter 3 färska jordgubbar, då går det inte bra. 
 
Det handlar alltså om mängden och dagsformen. Vilket kan vara just en orsak till att denna typen av allergi är så svår att upptäcka. 

Jag försöker se till att vi i vardagen har det så bra som möjligt och att de har möjligheten att vara i så bra form som det går för då kanske man på helgen kan gå ut och äta utan att det blir ett enormt bakslag. När det gäller snabbmat har vi hittat skillnader. Mcdonalds har aldrig fungerat riktigt bra, en av deras kassabiträden sa att biffarna vänds i salt & svartpeppar innan de fryses in. Det kan vara därför eller så kan det vara att kombinationen med läsk + maten med diverse ämnen i blir för mkt. Burger King har däremot fungerat bättre. Men inget av alternativen är optimalt utan mer en nödlösning. 
 
..
 

1 kommentarer

Åse

13 May 2016 20:39

Var lite nyfiken och slog upp Salicylsyra och såg att den är "släkt" med Bensoesyra vilket Hampus var allergisk mot när han var mindre. Det växte dock bort när han var ca 5 år.

Kommentera

Publiceras ej