Säsongens godaste ♥

Tänk lussekatt fast i kanelsnäckeform med riven vit choklad & riven mandelmassa som fyllning, kryddat med en aning kardemumma. Jag tog ett vanligt recept på lussekatter men bakade ut det som snäckor och hade helt enkelt i chokladen, mandelmassan och kardemumman som fyllning. 

Tycker det är godast när det är ungefär lika mycket så till ett normalt recept som skulle ge ca 24-30 lussekatter går det åt 150-200g av både vit choklad & mandelmassa. Riv ner det och krydda sedan med lite kardemumma. 

Ibland när vi är lite latare köper vi färdig lussekatts blandning & gör dessa med. Idag använde vi oss av receptet på väggen i köket..kommer från en gammal hemkunskaps bok och blir bra varje gång. 

Ingredienser:
50g margarin el smör (vi tog smör)
2 dl mjölk/yoghurt (vi tog yoghurt)
½-1 pkt saffran
½ pkt jäst den blå
½-1 krm salt
4 msk socker
5-6 dl vetemjöl. 

150-200g vit choklad
150-200g mandelmassa
Kardemumma. 

Ägg 
Pärlsocker

Värm upp matfettet tillsammans med mjölk på låg värme. Känn efter med finger när det är fingervarmt. Tillsätt saffran. Smula sönder jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölk-smörblandningen. Rör försiktigt om så att jästen löses upp. Tillsätt salt & socker och sedan vetemjölet lite i taget. Arbeta ihop degen och låt jäsa MINST 10 min (brukar låta det gå upp mot 30-40 min). 

Under tiden kan du sätta på ugnen på 225-250 grader. Och riva chokladen samt mandelmassan. Arbeta med degen igen och kavla ut den så att du får en rektangel. Häll på fyllningen, är din deg inte så porös så tillsätt gärna lite matfett innan du lägger på fyllningen. Krydda med kardemumma efter smak. 

Rulla ihop bullarna och lägg dem i formar. Låt jäsa under en handduk (brukar ställa plåten ovanpå ugnen som är lite ljummen). När de jäst klart (20-40 min) penslar man dem med ägget och strösslar på pärlsocker. 

In nederst i ugn i ca 6-8 min. 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Dessa är sååååå mumsiga barnen valde julmust till sina... hade inte hjärta o tacka nej så det fick bli vars ett glas med must trotts att helgen är långt borta. 
 
 
 
recept, saffran, saffransbullar,

2 kommentarer

Josefine Svärd

22 Nov 2016 17:56

Men gud så gott...!!!

EVELINA

23 Nov 2016 09:33

Låter otroligt gott! Älskar allt med vit choklad! :)

Kommentera

Publiceras ej