Vi har sån tur att vi har många äpplen i år. Pappa har ympat på olika typer av äpplesorter på vårat träd så vi har fem olika typer av äpple på samma träd. Perfekt när man ska baka äpplepaj. Ibland bakas det ihop mer av kakor med äpplen i men idag blev det istället en enkel favorit... smulpajen ♥. 


Brukar få frågor på hur man gör den...men det är olika varje gång...lite vad vi känner för ska vara i den. De hemliga ingredienserna är oftast en nypa kardemumma utöver kanelen och byta ut lite socker mot farinsocker. 

 
Annars är det liksom en vanlig smulpaj,. skala o hacka upp äpplena... blanda ihop dem med ordetligt med kanel, socker, smör och även en nypa kardemumma och farinsocker. Låt de stå o dra åt sig av smakerna medan degen blandas ihop. Ibland kör vi på nyttigare degvarianter med musli i & ibland är det en klassisk smuldeg med havregryn, mjöl, socker och smör. Vill man ha lite crunch i den kan man ha i cornflakes eller granola :o). 

In i ugnen på runt 200 grader tills det börjar dofta paj... vet inte riktigt hur länge det faktiskt tar... men i o med att degen inte måste bakas på det viset spelar det mindre roll... så jag brukar låta storleken på äpplebitarna avgöra... har man bråttom finhackar man dem så pajen inte behöver lika lång tid i ugnen. 



 
äpplepaj,

Kommentera

Publiceras ej