Längst ner i trädgården förra våren ♥

Är inne i ett smärtskov med endometriosen, än så länge är det inte så farligt att man inte kan hantera det (läs avsvimmad på badrumsgolvet). Men det är dock irriterande och smärtsamt ändå & tär på energin. Gick med i en endometrios grupp på facebook, en internationell grupp. För vad jag inte förstått är när man sett tv program och annat från USA att de opererar och sen inte nödvändigtvis behöver ta medicin sen. Här i Sverige är det inte så. Här kan man exempelvis operera bort hela livmodern, behöva ta medicin och ändå ha problem/ont. 

De gör en annan typ av kirurgi förstår jag nu. De är speciellt utbildade för att identifiera och plocka bort hela den synliga endometriosen när de är i magen och sedan är det om man INTE tar medicin 20-40% risk att få återfall. Excision kirurgi kallas det & användas bland annat vid cancer. Förstår inte varför vi inte har denna typen av kirurgi här? Istället så behandals symptomen av endomterios med hormoner som har biverkningar ibland lika illa som sjukdomen i sig självt. Vore det inte bättre att behandla orsaken till symptomen? 

I gruppen läser jag om andra från norden som åker till Österrike, Italien eller Cypern för att få denna operation gjord. Helt absurdt att vi inte kommit längre här, vi som säger vi är så långt fram ligger årtionden efter när det gäller en sjukdom som drabbar MINST 10% av våra kvinnor. 

Kommentera

Publiceras ej