
Jag har länge velat inför att själv tillaga hummer...det har liksom kännts som ett så stort projekt som säkerligen lätt kan gå fel.... men nej det var inte så avancerat faktiskt. Färsk hummer är säkerligen godast men jag hade inte tillgång till det så jag köpte förkokta frysta små rackare som fick tina i kylskåpet nästan ett dygn innan...med andra ord krävde det hela lite planering. Jag bestämde mig för att de skulle gratineras & serveras med lite baguette, pite med spenat (filodegs knyten med vit ost & spenat...), gratinerade tomater och mangosås...för barnens skull blev det även lite ugnsgrillade rotfrukter.
Ingredienser:
Ingredienser:
Fryst hummer...räkna en per person om du inte har extremt mkt tilltugg vid sidan om.
smör
ost (mozzarella & grana padano)
kryddor/örter gärna färska (vi hade persilja & pyttelite vitlök)
salt
Sen var det inte så mycket mer.
Så delar du hummern:
Se till att du har en riktigt vass och stabil kniv. Tänk dig att du ska dela hummern på längden i två identika halvor. du börjar genom att med knivspetsen bestämt göra ett hål/snitt strax bakom huvudet. När du väl trängt igenom där använder du det snittet för att med hjälp av kniven dela upp hummern tills du har två halvor.
Nu ska du rensa bort magsäcken strax nära huvudet och även det lite mörkare och porösare innehållet som är tarmen. Bort, bort...jag använde en sked att skrapa med. Sen är det dags för klon, strax under tummen slår du bestämt ner kniven....låt den sitta kvar och gör en halv twist med den..typ vrid den en kvart enligt klockan både framåt o bakåt...samtidigt som du bestämt pressar kniven neråt... på så vis får du loss klon. För att nå köttet i klon hade jag en liten sax som jag klippte lite med för att lirka ut köttet därifrån.
Tillagning:
Ta ut köttet ifrån klon, kroppen och hacka upp...lägg i en skål o blanda med kryddor och lite riven ost... lägg tillbaka blandningen i kropparna och strö över lite ost igen...hyvla lite smör och strössla över mästerverken för att förhöja smaken. Sedan in i övre delen av ugnen på 225-250 grader tills det fått färg & osten smält...ca 10 minuter.
Servera direkt


Tilltugg...körsbärstomater...broccoli halverade...strössla med lite flingsalt, persilja och lite av osten som blev över in i ugnen strax efter hummern och efter några minuter har man ett väldigt gott tilltugg...går att variera med champinjoner, morötter och andra grönsaker man har hemma,
Kommentera