Stormen viner utanför och myset är totalt inne. I ugnen står en plåt med Saffrans snäckor... årets höjdpunkt & sååååå mycket godare än vanliga lussekatter.... har istället för socker o kanel vit choklad & mandelmassa som fyllning. Dock blev minstingen supersur över att inte få göra lussekatter.... men jag startade med baket lagom till att de skulle hoppa i säng. Så han fick lite deg och kjorde en liten lussekatt... o sen fick resten bli snäckor. 
 
Annars har vi spenderat dagen med att rensa lite på deras rum, bädda rent & fylla tvättmaskinen....ändå är där väldigt mycket kvar att tvätta... tänkte passa på att tvätta upp allt som kommer i min väg. :o)
 
 
Hus, enplans villa med öppen planlösning. Väldigt smakfull exteriör med dekorativa takpannor. ljuvlig doft inomhus! Väldigt innovativa lösningar när det gäller ventilations systemet. Stämningsfullt ljus i alla vrår. Byggt år 2015. Ett stenkast bort bor tomten & bocken & grisen...trevligt grannskap med andra ord. Inflyttning omgående...huset rivs eventuellt i januari av godis hungriga små bus monster...

Säljes utav: skum tomte.
 
 
 
Vi har pepparkaks bakat idag! (läs vi har köpt färdig deg...bränt hälften och dekorerat andra hälften). Det var ändå himla mysigt. Planen var först att alla skulle göra vars ett hus....vi har nämligen en bok med en MASSA idéer, ritningar etc... (lägger länk sist om nån vill kika) väldigt tydliga o enkla ritningar... men mitt i allt hittade barnen alla roliga pepparkaksformar och ville hellre göra dem. Så nu har vi lite figurer ett större hus och tre små. 
 
 
Ett hett tips är att skippa en hel del stress genom att använda en LIMPISTOL istället för smällt socker...det är ändå ingen som kommer äta kanterna... & om man ska ge sig på en egen modell helt utan annan ritning...gör upp en i kartong/papper först så att man ser hur det kommer bli. När det väl ska in i ugnen är det bästa att försöka baka de bitar som är lika stora på samma gång...så att de blir klara ungefär samtidigt. 
 
Jag var otålig efter att de kommit ut ur ugnen så jag lyfte bort dem från plåten med hjälp av tårtspadar och la dem på en platt kallare yta att kyla ner sig på. Det går att korrigera en liten aning direkt när man tar ut dem ur ugnen ifall någon vägg expanderat allt för mkt i ugnen... men det kommer synas att man varit där o petat/skurit. 
 
 
 
Gjorde några små mini hus... tyckte de blev himla söta. Timmer stugan är klädd med chokladfudge..passade alldeles perfekt. Hade tänkt att ha dem på tavellisten men de är så söta att de nog får stå på bordet istället, ett litet tag i alla fall. 
 
Finns kameler, björnar, älgar, ekorrar, harar, sniglar, igelkottar..... allt möjligt men vanlig gubbe saknas upptäckte vi. 
 
 
 
 
 
Boken barnen kikat i heter Pepparkakeland,
eller hos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
göra, pepparkakshus,
 
 
 
 
Jag ska lägga upp lite julklappstips nu i dagarna... tänkte börja med dessa raringar i emalj. De kommer från finska muurla som även gör Pippi Långstrump muggar. Oerhört charmiga, jag gillar retro feelingen av emaljen, dessutom praktiska då emalj inte lätt går i sönder som porslin kan (tips till småbarns föräldrar med barn som trottsigt slänger iväg bestick och annat ;o) ). 
 
De finns nu på  Sveriges största sajt med design och heminredning. Royal Design, sök på muurla för att hitta dem
 
Jag är nog mest förtjust i de på bilden ovan som är ett slags jultema i rött & greige, pepparkaksburken hade passat bra även till smågodis hemma hos oss. 
 
Ge den till? Mumin älskaren, retro fantasten eller småbarnsföräldrarna.