Vi har haft en liten återhämtningsdag... har varit mycket med krassligheten hela förra veckan, jul ovanpå det och sedan försöka hinna träffa lite nära o kära. Fick en rejäl men behövlig sovmorgon. Men tror det behövs om man ska orka med helg igen och nyår. 

Och så fyllde vi på kylen lite, mjölk, bröd och sådant som brukar gå åt från dag till dag allt sådant var slut. Vi kan ju inte riktigt börja det nya året med en tom kyl så lika bra att fylla på i tid. En viss bas måste man ha hemma så man kan laga lite fritt vad man känner för...jag är såååå dålig på att planera i förväg vill helst laga vad jag just nu nu nu är sugen på. Beundrar de som sitter på söndagen o gör meny för hela veckan o lagar ihop allt i förväg., hade aldrig klarat det. Tänk om jag INTE är sugen på kyckling på torsdagen men det står på¨menyn och är planerat i förväg? Tänk om liksom. 


Det finns på tok för lite vetskap och på tok för mycket gissningar och vilda teorier kring denna kvinnosjukdom. Skulle vilja ta några av de myter jag stöter på ibland och förklara lite närmre. 

Endometrios, en sjukdom man kan ha om man har livmoder. 

Så långt är det rätt. Endometrios finns ofta i just livmodern och man behöver vara en bärare utav livmoder för att vara i riskzonen för att utveckla endometrios. 

Myt 1: Operera bort livmodern så blir allt frid o fröjd. 

Sanning, det kan bli så, men det måste verkligen inte bli så. Endometrios kan även finnas på andra ställen i kroppen, tarmarna exempelvis. Jag har studerat svaren de som opererat bort gett nu ett tag... och kommit fram till att mindre än 50% av de svar jag observerat har blivit bättre & smärtfria. Nu är det ju högst ovetenskapligt att stalka inlägg i fb grupper o basera något på det... men det ger ändå lite svar på att operera bort livmodern inte borde vara första tanken/lösningen om det inte finns specifika medicinska skäl för det. 

Myt 2: Det ska göra lite ont

Ja kanske det helt enkelt gör ont, att vara kvinna, att ha mens, att ha ägglossning... kanske. MEN det enda jag kan relatera min endo smärta till är min förlossning. Det är ungefär lika... förutom att värkarna var lite trevligare för man fick pauser och en fin liten surprise på slutet. Tänk dig att ha smärta liknande en förlossning vid varje mens... och ha möjligen halva den smärtan kring ägglossning. Om vi säger som så, om smärtan är så hög att man inte kan tolerera den på värktabletter och svimmar av, då har man passerat gränsen för "det ska göra lite ont" och har rätt att bli tagen på allvar och få vård. 

Myt 3: Ju mer endometrios man har ju ondare gör det. 

Nej, det är tyvärr inte så enkelt, Det handlar om vart den är placerad och är väldigt individuellt. Man kan ha så lite att det knappt är synbart när man letar efter det men ändå ha väldiga problem med smärta. 

Myt 4: Det blir bättre när du fött barn.

I he¤&#" heller. Vad som dock är sant är att graviditeten kan erbjuda en liten paus då man ju inte har ägglossning etc under graviditeten. Tycker dock att man ska vara försiktig med att ge det rådet till någon med endometrios då endon kan försvåra att ens bli gravid, så risken finns att man trampar i klaveret om man kommer med det rådet... personen ifråga kanske har svårt för att bli gravid. 

Myt 5: Ta en massa hormonpreparat så blir du botad 

Nej, man pausar lite likt när man har en graviditet. I många fall är det enda sättet att ha ett normalt liv. Men det botar inget och horomonerna ger sina biverkningar man får hantera istället. Det tar på sätt o vis hand om symptomet, som är smärtan om man har tur eftersom man utesluter ägglossning o mens. Men det behandlar ju inte själva endometriosen eller går till botten med den. Det enda som jag vet som just nu riktar sig på sjukdomen och inte symptomen av sjukdomen är exicionskirurgi, vilket man än inte kan få i Sverige. 

Myt 6: Nähäää? Men det finns säkert någon annan medicin du kan ta?

Nepp. Det sjukaste i det hela är att endometrios måste vara en av våra vanligaste sjukdomar med tanke på att 10% av kvinnor har den. Ändå har man under så lång tid inte tagit den på allvar såpass att vi fortfarande 2017 har unga tjejer som söker sig till akuten och läkarna vet inte vad som är fel på dem... De sk mediciner som finns att lindra symptomen med är mediciner ägnade för annat, cancer till ex (enaton) eller ivf eller rentav preventivmedel. Visanne är det enda preparat som tagits fram för just endometrios fungerar för vissa men förstör ryggen helt för andra. Själv är jag inne på 3:e året med foglossning som startade med Visanne. Ännu mer ironiskt är att det enda preparat man tagit fram för endometrios ingår INTE i högkostnadsskyddet... 

Låt oss summera... det är 2017....en av våra vanligaste sjukdomar... som enbart drabbar kvinnor... har ett enda preparat framtaget och detta ingår alltså INTE i högskostnads skyddet. Hade detta drabbat män...så kan vi alla gissa hur det hade sett ut... femhundrafemtioelva mediciner testade under lång tid utan elaka biverkningar som alla ingår i högkostnads skyddet. 


Endometrios,

Har spenderat dagen med att måla om en byrå...blev lite besviken på färgen...en av panduros färger... tror nyanser heter vintage black...men den är tyå blågrå...det är inte svart i närheten av den.... Har visserligen en svart annan färg hemma med.... men den ska vara till ett annat projekt, så den vill jag inte öppna än. 

Hela pojkarnas garderob är genomgången inför det nya året... har sorterat ut massvis som är urväxt & lagt in julklappar och rea fynd i lådorna deras. Passade på att gå igenom allt i min byrå med, har redan konmariat innehållet för ett tag sedan så det blev inte så mycket som sorterades ut ur den. Kommer bli superfint med knopparna på den sen med... har införskaffat diamant knoppar som ska pryda den gamla malm byrån. Får visa när det är klart.