Blir så uppriktigt ledsen av att höra om unga tjejer som söker vård och fortfarande nu 2017 får höra att "det ska göra lite ont att ha mens". Ja det gör ont det vet nog alla som någon gång har haft mens. Men det är skillnad på ont och intensiv smärta. Har man sådan värk att inte de receptfria värktabletterna hjälper då har man problem, på riktigt. Går smärtan ut i ryggen och ned i benet kan det med vara ett tecken på att det är endometrios. 

Smärtan av endometrios är intensiv. Det enda jag i mitt liv kan jämföra den med är värkarna vid förlossning men man får inte lyxen att ha paus mellan värkarna... värken är konstant molande & intensiv. Det finns en smärtskala:


Min smärta har alltid börjat på 8 & uppåt vid mens första 2 dagarna (ibland lytckats få ner den till 6 med tabletter) för att klinga av till 7-6 dag 3-4 men sen började den även att lägga sig på en 4 vid ägglossning vilket blev mer och mer intensivt strax innan jag började medicinera mot endometriosen. 

Det är väldigt individuellt hur mycket smärta man har. Det beror på vart endometriosen är placerad snarare än hur mycket endometrios man har. Det är viktigt att man gör rätt med smärtstillande för att se om de har effekt eller inte. Helst ska man börja ta dem vid första symptomen på smärta och försöka slappna av i kroppen så de hinner börja verka innan smärtan brakar loss. Men oavsett så är det inte normalt att ligga på toalettgolvet halvt avsvimmad av smärta hur mycket din läkare än säger till dig att det ska "göra lite ont". Det är skillnad på ont och vara helt förlamad av smärta. på mig strålar det även ned i benet o mot ryggen så det är svårt att röra sig normalt när tabletterna inte hjälper. 

Numera finns det endometrios centrum på vissa orter i Sverige, här ska man ha mera samlad kunskap än ute på vårdcentralerna. Det är en väntetid på att få komma dit, men misstänker man endometrios är det väl värt att få en utbildad bedömning snarare än att slussas runt bland lokala gyn som har sämre koll på sjukdomen och hur man bäst behandlar. 
 

Kommentera

Publiceras ej